

kinekabinet
BEHANDelingen

SPORTREVALIDATIE
LETSELPREVENTIE
Deze therapie is gericht op het behandelen van sportletsels, conditietraining en anderzijds op de preventie van letsels.
​
Tijdens de revalidatie wordt de sportactiviteit terug opgebouwd. Stap voor stap drijven we de belasting op. De ruime oefenzaal en het uitgebreid arsenaal aan oefenmateriaal zorgen voor een grote variatie aan oefentherapie op maat van de patiënt.

myofasciale therapie:
dry needling
Stijve spieren worden aangeprikt met zeer fijne naaldjes. De spier zal zich vervolgens even lokaal aanspannen. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel. Daarna zal de spier ontspannen en kan u gemakkelijker bewegen. Deze techniek wordt vaak toegepast bij nek- en rugklachten, maar ook bij sportgerelateerde pijn.
Op deze manier worden de pijnlijke spierpunten (triggerpoints) langdurig uitgeschakeld.​​​​​​

manuele therapie
Bij deze aanpak staan manipulaties centraal (‘kraken’). Andere veelgebruikte behandelingstechnieken zijn o.a. mobilisaties, ergonomisch advies…
Bij welke klachten?
Acute of chronische klachten t.h.v. de nek of lage rug, bekkenpijn, uitstralingsklachten t.h.v. het been of de arm, houdingsspecifieke pijn, hoofdpijn, kaakpijn… ​​​​​​​​​​​​​​

lymfedrainage
Het lymfestelsel zorgt ervoor dat de hoeveelheid vocht in ons lichaam in evenwicht blijft. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden door ziekte, operatie of als gevolg van een ongeval.
De lymfedrainage is een massagevorm waarbij er druk wordt uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen. Zo wordt de vochtdoorstorming gestimuleerd. Deze therapie wordt voornamelijk toegepast bij mensen met zwellingen, verstuikingen, bloeduitstortingen.​..​

post-operatieve kine
Na een operatie is het belangrijk om de gewrichten terug soepel en stabiel te maken. Hiervoor worden mobilisaties gedaan, krachtoefeningen uitgevoerd en wordt een oefenprogramma opgemaakt.
Er worden tips meegegeven voor tijdens dagelijkse activiteiten. Men wordt begeleid om stap voor stap vooruitgang te maken en om zo werken en/of sporten terug te kunnen hervatten.

gangrevalidatie en valpreventie
Er wordt oefentherapie gegeven ter valpreventie en om het opstaan en stappen te verbeteren. Zo worden er heel wat oefeningen gegeven voor een betere mobiliteit, kracht en evenwicht.
​
Het kan nuttig zijn voor verschillende doelgroepen. Oudere mensen kunnen door deze oefeningen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. En ook na een lange hospitalisatieperiode of bij een evenwichtsstoornis kan gangrevalidatie aangewezen zijn.

cardiale revalidatie
Deze training is aangewezen na een hartinfarct, een hartoperatie, een ballondilatatie, het plaatsen van een pacemaker of een defibrillator, voor en na een harttransplantatie en bij chronisch hartfalen.
​
Tijdens de cardiale revalidatie helpen we u om uw lichamelijke conditie weer op te bouwen met aangepaste oefeningen. U leert de mogelijkheden en grenzen van uw lichaam kennen en ontdekt hoe u het risico op hart- en vaatziekten kunt verlagen.

neurologische revalidatie
Deze therapie omvat de revalidatie van aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. (bv. hersenbloedingen en infarcten, herstel na traumatische hersenletsels of hersentumoren, ruggenmergaandoeningen, MS, ziekte van Parkinson, ALS, zenuwuitval).
​
Samen met de patiënt wordt gezocht naar manieren om optimaal en zo comfortabel mogelijk te functioneren in het dagelijks leven en/of om de verloren functies te herstellen.

pre- en postnatale kine
Tijdens de zwangerschap worden klachten zoals bv. bekkeninstabiliteit aangepakt. Er worden bekkenbodemoefeningen aangeleerd om na de bevalling incontinentie te voorkomen. Verder worden er sessies uitleg gegeven over:
- pers- en ademhalingstechnieken
- houdingen voor arbeid en bevalling
De postnatale oefeningen zijn vooral gericht op het versterken van de rug, buik en bekkenbodem. Er wordt daarbij ook gewerkt aan het heropbouwen van de conditie door bv. fietsen, crosstrainen, stappen, lopen, roeien... Dit wordt opgestart 6 weken na de bevalling.

kaakgewricht
Constante pijn in de kaakzone, pijn bij geeuwen, aanhoudende pijn in en om het oor, oorsuizen? Dit zijn allemaal klachten die mogelijk veroorzaakt worden door een probleem met het kaakgewricht.
​
Door specifieke manuele handelingen, zowel inwendig als uitwendig, kunnen we het gewricht en zijn omliggende spieren beter laten functioneren. Daarnaast wordt er een oefenprogramma meegegeven en advies zodat de patiënt in staat is om zijn klacht zelf beter onder controle te houden.